Docent

Jura MARGULIS

°Rusland, 1968

Graag geziene gast op het Schleswig Holstein Musik Festival, de Berliner Festwochen in de Berliner Philharmonie, het Verbier Festival in Zwitserland, de Salzburger Festspiele in Oostenrijk

Recording artist voor labels als Sony, Ars Musici en Oehms Classics

Houder van de McAllister Endowed Professorship in Piano aan de Universiteit van Arkansas, Verenigde Staten

Hoogleraar piano aan de Musik and Art University in Wenen

BIOGRAFIE

Pianist Jura Margulis wordt internationaal erkend voor zijn meeslepende en communicatieve uitvoeringen, voor de reikwijdte van zijn expressieve visie en voor zijn volmaakte virtuositeit. Recensenten hebben de ‘absolute autoriteit’ van zijn interpretaties geprezen en het gevoel van ‘gecontroleerde obsessie’ die hij via het klavier uitstuurt (Fono Forum). In augustus 2011 schreef Drehpunkt Kultur in Salzburg: “Na de uitvoering denk je vluchtig aan de pianisten die legendes werden, maar vergelijkingen zijn niet toegestaan. Margulis is een meester sui generis.”

Jura Margulis speelde op tal van festivals, waaronder het Schleswig Holstein Musik Festival, de Berliner Festwochen in de Berliner Philharmoniker, het Verbier en de BSI Festivals in Zwitserland, het Argerich-Beppu Muziekfestival in Japan en de Salzburger Festspiele in Oostenrijk. Hij trad de afgelopen jaren op in meer dan 15 landen.

Margulis heeft cd’s opgenomen voor Sony, Ars Musici en Oehms Classics, die een breed spectrum aan repertoire beslaan. In 2014 bracht Margulis een volledige Schubert con Sordino-cd uit op een MSP Steingraeber D-232-prototype. Fono Forum schrijft: “Margulis speelt (Schubert) met een enthousiasme, een gevoeligheid en een creatieve verbeeldingskracht die bijna onvergelijkbaar zijn.”

In 2015 werd zijn nieuwste cd uitgebracht met alle originele transcripties van muziek van Bach tot Sjostakovitsj op de MSP Steingraeber D 232 inclusief een pianoduo met Martha Argerich van Moessorgsky’s ‘Nacht op de kale berg’, in een originele transcriptie van Margulis.

Sinds 2008 is Margulis de inaugurele houder van de McAllister Endowed Professorship in Piano aan de Universiteit van Arkansas in de VS. In 2018 werd Jura Margulis benoemd tot hoogleraar piano aan de Musik and Art University in Wenen.

In 2019 verscheen Margulis’ nieuwe boek “Pianist to Pianist” bij Emano Books (Zwitserland).

www.juramargulis.com